Start
Info links
Dierenartsen
RHD2
Het Knallerteam
Dierenarts
Voorstellen Knaller
Doelstellingen
Bereikbaarheid
Sponsoren
Steun ons!
Anbi
Adoptievoorwaarden
Afstandsvoorwaarde
vakantie-opvang
Rammen
Voedsters
Koppels
Geplaatst
Contact

RHD2 / VHS2

Stichting Konijnenopvang Knaller Breda

Stichting Konijnenopvang Knaller,     Burgemeester Serrarislaan 2,     4835 LH Breda           Tel: 0619424595

  


Dodelijk konijnenvirus RHD/VHS gemuteerd! Alle feiten op een rijtje.


Er gaan ontzettend veel informatie op dit moment de lucht in omtrent de mutatie van het dodelijk konijnenvirus RHD/VHS.  Hoog tijd om alle feiten op een rijtje te zetten en de informatie te bundelen in hopelijk een overzichtelijk artikel.  Groot gedeelte van  deze informatie die in dit artikel zijn verwerkt komen van onze dierenartsen van Dierendokters Breda,  Dr, Evert-Jan de Boer van Dierenkliniek Wilhelminapark Utrecht en MSD het bedrijf dat de vaccinaties ontwikkeld/produceert voor o.a. dit virus.


Wat is RHD/VHS?

VHS is een zeer besmettelijke en vaak dodelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een calicivirus. De ziekte werd voor het eerst in China waargenomen, maar komt sinds 1988 ook in Europa voor.

De ziekte verspreidt zich voornamelijk via de urine van konijnen, maar ook door ontlasting en besmet materiaal (zoals kooien, voederbakken en drinkflesjes) kan het overgebracht worden. Door direct onderling contact tussen konijnen en door stekende insecten kan het ook worden overgebracht.
Let op: op plaatsen in het wild waar wilde konijnen voorkomen kan vers geplukt gras besmet zijn!
NB: met wilde konijnen bedoelen we konijnen die in het wild vrij rondlopen!
Realiseer je als eigenaar ook dat je via schoenzolen het virus kan overdragen als je gelopen hebt waar konijnen geplast en gepoept hebben. (bron:http://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/dierinfo/konijn/vhs.html)


Symptomen en incubatietijd
Na dat het konijn besmet is geraakt met dit virus zal het konijn binnen 1 a 2 dagen komen te overlijden Incubatietijd is 12 tot 16 uur.
De symptomen die konijn heeft die besmet is met VHS zijn:
-        Konijn is suf
-        Konijn is depressief
-        Konijn raakt benauwd
-        Konijn stopt met eten
-        Konijn heeft pijn en laat dit zien d.m.v. knarsetanden en soms zelfs schreeuwen
-        Konijn heeft koorts
-        Als dan niet schuimige bloederige neusuitvloeiing
-        (Bloederige) diarree

De ziekte gaat vaak gepaard met inwendige bloedingen. Het is ook mogelijk dat een konijn ineens dood neervalt zonder dat het konijn de bovenstaande symptomen heeft gehad.

Mocht je konijn(en) deze symptomen hebben en of je hebt twijfels/vragen neem per direct contact op met een konijnkundige dierenarts. Voor regio Breda kan dit met Dierendokters Breda 076-5328357.
Regio Etten-Leur Dierenartsengroep West- Brabant 076-5012928 / 5016915


Het nieuwe virus RHD2/VSH2


De nieuwe variant van RHD2/VHS2 is ontdekt in 2010. Het grote verschil met de klassieke variant van RHD is dat deze RHD 2 ook jonge konijnen treft. RHD2 is sinds 2010 voornamelijk waargenomen in de landen Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Duitsland. En nu helaas ook in Nederland.  De kans is zeer aanwezig dat dit virus al een tijd onder de konijnen in Nederland leeft zonder dat we dit wisten. Niet veel mensen laten namelijk sectie plegen op hun konijn wanneer deze plots komt te overlijden. Alleen sectie en laboratoriumdiagnostiek  kan aantonen om welke variant het gaat.


Is er een vaccin?

Inmiddels zijn er meerdere vaccins in Nederland verkrijgbaar die bescherming bieden tegen RHD2.

Belangrijk om te weten is het feit dat sommige vaccins geboosterd moeten worden na een "X" aantal tijd en dat niet ieder vaccin dezelfde beschermingsduur heeft. Wij zetten de vaccins voor u op een rijtje.


Nobivac Myxo - RHD1  --> Vaccin tegen myxomatose en RHD1, werkt 1 jaar


Filavac VHD K C+V --> RHD1 en RHD2, werkt 1 jaar, advies bij hoge infectiedruk is ieder half jaar vaccineren.


Eravac --> RHD2, moet na 1e vaccinatie na 6 weken geboosterd worden, daarna ieder half jaar herhalen.


Novarvilap --> RHD2, moet na 1e vaccinatie na 6 weken geboosterd worden, daarna ieder half jaar herhalen.


Vraag altijd bij uw dierenarts na welke vaccins zij uw konijn gaan geven.  Staat deze niet in het bovenste rijtje genoemd ga dan naar een andere dierenarts.


Hoe kan je besmetting voorkomen?


Het virus wordt verspreid via stekende insecten,  onderling contact en via urine en ontlasting.

Het virus is zeer resistent in het milieu en kan tot zeven en een halve maand levensvatbaar blijven bij een temperatuur van + 25 ° C, gedurende drie en een halve maand bij een temperatuur van + 4 ° C , temperaturen van + 60 ° C, kan het virus 2 tot 3 dagen overleven.

Tips om besmetting te voorkomen zijn:

  


De bovenstaande maatregelen zijn eigenlijk altijd wel van toepassing aangezien RHD niet de enige besmettelijk konijnenziekte is.